Δ.Ι.Ε.Κ Νοσοκομείου

Σχολή Ανώτερη Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Σχολή Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ιστορικό

Με το προεδρικό διάταγμα 88 Αρ. Φύλλου 4 τεύχος Α τον Φεβρουάριο του 1989 ιδρύθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή διετούς φοιτήσεως, η οποία αποτελεί παράρτημα του Νοσοκομείου.

Κατά το σχολικό έτος 2000-2001 μετονομάστηκε σε ΤΕΕ Α, Κύκλου βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφαση Υ7β/οικ.4289/2000 - ΦΕΚ 1492/Β/7-12-2000, Μετατροπή των Μέσων Τεχνικών Επαγγελματικών Νοσηλευτικών Σχολών σε ΤΕΕ Α κύκλου Βοηθών Νοσηλευτών.

Κατά το σχολικό έτος 2006-2007 μετονομάστηκε σε ΕΠΑΣ βάσει του Ν. 3475/2006, και

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 μετονομάστηκε ΔΙΕΚ Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, βάσει του ΦΕΚ 1038/3-6-2015, Τεύχος Β, Ίδρυση ΔΙΕΚ.

Με το υπ΄ αριθμ. NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5082 Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και άλλες επείγουσες διατάξεις, γίνεται η μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Διοίκηση

Εποπτεύεται και ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και ακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Η Σχολή διοικείται από το εκάστοτε Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Διδακτικό Προσωπικό

Διδάσκοντες είναι Εκπαιδεύτριες Νοσηλεύτριες ιατρικό προσωπικό, και άλλες ειδικότητες, σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, ώστε να διαμορφώνονται άριστες προϋποθέσεις εκπαίδευσης των σπουδαστών.

Παράλληλα οι διδάσκοντες είναι σύμβουλοι των σπουδαστών και βρίσκονται σε ουσιαστική επαφή μαζί τους σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

Διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή, οπτικοαουστικά μέσα.

Θέματα Λειτουργίας

Η σχολή με τον αναβαθμισμένο ρόλο στην ενεργό διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο, έχει ως στόχο την επίτευξη της βέλτιστης σύνδεσης της παροχής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Σκοπός της Σ.Α.Ε.Κ. είναι:

α) Η παροχή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και των ΕΠΑ.Λ., καθώς και σε κατόχους ισότιμων τίτλων,

β) η εξασφάλιση στους καταρτιζόμενους αντίστοιχων προσόντων, με τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική τους ένταξη και να διασφαλίζεται η προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, και

γ) η ενεργή και αποτελεσματική διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων των Σ.Α.Ε.Κ. με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που παρέχει, είναι προσόν διορισμού στην εκπαιδευτική κατηγορία Δ.Ε., σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α’ 232).

Τα προγράμματα σπουδών της αρχικής κατάρτισης αποτυπώνονται στους αντίστοιχους οδηγούς σπουδών, ανά ειδικότητα. Ο οδηγός σπουδών κάθε ειδικότητας περιλαμβάνει σαφές επαγγελματικό προφίλ και μαθησιακά αποτελέσματα που αναλύονται σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες κατά μάθημα και ειδικότητα. Επίσης, περιλαμβάνει το ωρολόγιο πρόγραμμα με διδακτέα ύλη θεωρητικής ή εργαστηριακής ενότητας. Τα προγράμματα σπουδών, ανά ειδικότητα, της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, διαμορφώνονται και εποπτεύονται ως προς την εφαρμογή τους από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ..

Έχει αναπτυχθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναπτύχτηκε η πλατφόρμα Open eClass η οποία ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η πλατφόρμα Open eClass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων που αναπτύχθηκε από το Σ.Α.Ε.Κ. Γ. Ν. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ για την υποστήριξη Υπηρεσιών Σύγχρονης ή Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης η οποία θα ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Δίνει νέες δυνατότητες στην εκπαίδευση, προσφέροντας ένα μέσο αλληλεπίδρασης και συνεχούς επικοινωνίας εκπαιδευτή -εκπαιδευόμενου. Παράλληλα, υποστηρίζεται η ηλεκτρονική οργάνωση, αποθήκευση και παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού, ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς παράγοντες του χώρου και του χρόνου της κλασσικής διδασκαλίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός δυναμικού περιβάλλοντος εκπαίδευσης.

Ειδικότητες

Στο Σ.Α.Ε.Κ. του Γ. Ν. Μυτιλήνης λειτουργούν οι εξής ειδικότητες:

Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας και Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

οι οποίες ανήκουν στην Ομάδα προσανατολισμού «Υγείας και Πρόνοιας»

Διάρκεια Σπουδών

Η φοίτηση στο Σ.Α.Ε.Κ. είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Προϋποθέσεις εγγραφής

Προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στο Σ.Α.Ε.Κ. είναι να είναι κάτοχοι απολυτηρίων τίτλων, δομών της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως ακολούθως:

Στο Σ.Α.Ε.Κ. εγγράφονται οι απόφοιτοι της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήτοι των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων.

Η επιλογή των καταρτιζόμενων στο Σ.Α.Ε.Κ. δύναται να διενεργείται με τις ακόλουθες διαδικασίες: α) Με τη συμπλήρωση Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου των τελειόφοιτων και των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, β) με την υποβολή αίτησης επιλογής στο Σ.Α.Ε.Κ προτίμησής τους.

Επιπλέον, για τους υποψήφιους καταρτιζόμενους χωρών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών απαιτείται γνώση ελληνικής γλώσσας κατ’ ελάχιστον επιπέδου Β1, όπως προβλέπεται στο άρθρο 76 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).

Οι Αλλοδαποί υπήκοοι χωρών εκτός Ε.Ε. στους οποίους έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα πολιτικού πρόσφυγα και δεν μπορούν λόγω αντικειμενικής αδυναμίας να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής, προκειμένου να εγγραφούν στα Σ.Α.Ε.Κ, υποβάλλουν αντί του τίτλου σπουδών, Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, συνοδευόμενη από επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους με το οποίο τους αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα εγγραφής σε Σ.Α.Ε.Κ για αιτούντες άσυλο που κατέχουν Δελτίο Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4636/2019 (Α’ 169) και οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2.

Ειδικά για την ειδικότητα Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου Προϋπόθεση εγγραφής αποτελεί η κατοχή διπλώματος οδήγησης Β κατηγορίας.

 

Προσωπικό

Διευθύντρια:  Βασιλική Ανδρεαδέλλη

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
Δ.Ι.Ε.Κ : 2251048083
Fax:
Δ.Ι.Ε.Κ : 2251048083
Πρόσβαση:
Ε. Βοστάνη 31